Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.
De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Een klemmende buitendeur in de winter
Vrijwel iedereen kent het probleem. In de zomer gaat de houten voordeur gemakkelijk en zonder wrijving open, en in de winter klemt hij. Waarschijnlijk vraag je je dan ook af hoe dat komt. Over het algemeen is het van oktober t/m maart veel kouder en vochtiger. Een houten buitendeur neemt dit vocht op en hout zet uit als het vochtiger wordt, met een klemmende deur als gevolg. In het drogere voorjaar en de zomer is de luchtvochtigheid lager en de temperatuur hoger, waardoor het hout van de deur droogt en dan weer inkrimpt.
Kies voor een moderne houten buitendeur met GND-keurmerk
Moderne vlakke houten buitendeuren hebben hier geen last van. Deze zijn opgebouwd uit een plaatmateriaal op een houten framewerk en een vulling, waar eventueel zelfs een aluminium dampschild in is opgenomen. Dit voorkomt diepe vochtindringing. Ook moderne massieve houten buitendeuren zijn minder gevoelig voor krimpen en zwellen.
Houten deuren van deurfabrikanten die aangesloten zijn bij GND Garantiedeuren voldoen aan kwaliteitseisen. Deze zorgen ervoor dat de houten deur onder de juiste klimatologische omstandigheden is gefabriceerd, uit de juiste (hard)houtsoort bestaat en wordt ingemeten en afgehangen met spelingen die seizoensgebonden problemen kunnen opvangen. Door de in de deur verwerkte kaderdichting (tochtwering) kun je, je nieuwe voordeur het hele jaar volledig lucht- en waterdicht afsluiten.
Wat kun je doen als je deur klemt door vocht?
Tijdens de koude maanden is het dus begrijpelijk dat je houten deur klemt door vocht, maar desondanks is het belangrijk ook aandacht te besteden aan de vochtigheid in huis. Vaak bevinden buitendeuren zich op plekken waar met name in de herfst en winter ook natte kleding opgehangen wordt. Denk aan de natte regenjas, de besneeuwde muts of de laarzen waarmee door de plassen gelopen is. Dit is vocht dat makkelijk in deze ruimte kan blijven hangen. Wanneer je deur klemt door vocht is het dus belangrijk natte materialen te drogen op een plek waar dit geen kwaad kan en te zorgen voor een goede ventilatie.
Pak niet meteen de schuurmachine
De verleiding kan groot zijn om te gaan schaven en schuren als je deur klemt door vocht. Toch is dit niet de eerste oplossing bij een klemmende deur, Je kunt deze maatregelen niet meer terugdraaien en in een droge, warme periode krimpt je deur weer. Zeker wanneer je te maken hebt met uitzonderlijk veel neerslag en een deur die daardoor wat aanloopt, kun je bijvoorbeeld met wat kaarsvet of met zeep de klemmende plek insmeren. In sommige gevallen kan deze oude remedie precies genoeg zijn om de periode van hevige regenval door te komen. Maar dit is bij een klemmende deur door vocht natuurlijk geen constructieve oplossing. Wanneer jouw deur klemt door vocht, zul moeten onderzoeken waar de deur klemt en of de ophanging van de deur nog goed is. Pas daarna kun je overwegen de deur te schaven.
Controleer de ophanging en de scharnieren
Heb je niet meteen de mogelijkheid om je houten buitendeur te vervangen, dan kun je eventueel controleren of de ophanging van en de constructie rondom de deur juist is.
Klemming aan de onderkant van je deur
Als je houten buitendeur aan de onderkant klemt of schaaft, dan hangt hij waarschijnlijk een beetje schuin. Door het onderste scharnier los te halen, met een plaatje van 1 of 2 mm uit te vullen en terug te plaatsen kun je de deur kantelen in het kozijn en draait de onderzijde weer vrij.
Klemming in het midden aan de slotzijde
Klemt je buitendeur in het midden aan de slotzijde, dan is de speling mogelijk te gering. Je kunt de scharnieren dan iets dieper uithakken, of je kunt de deur iets smaller schaven aan de slotzijde.
Klemming aan de bovenzijde
Een deur zakt nooit naar boven, dus wanneer je deur aan de bovenzijde klemt, dan is het kozijn aan de scharnierzijde mogelijk niet goed verankerd. Wanneer je speling waarneemt, ondersteun het kozijn dan ter hoogte van het onderste scharnier met drukvast materiaal tussen het kozijn en de muur. Plaats vervolgens een aanvullende kozijnplug met schroef om de verankering te waarborgen. Als de speling aan de onderkant het toelaat kun je achter het bovenste scharnier iets uitvullen, waardoor de deur iets naar beneden kantelt. Als de speling aan de onderkant te krap is, dan kun je beter wat schaven aan de bovenzijde. Komt het probleem terug, dan is je kozijn of woning aan het verzakken.
Deur schaven
Als je je klemmende houten buitendeur nog niet wilt vervangen, en ook de ophanging juist is, dan zit er niets anders op dan aan de deur te schaven. Controleer hiervoor waar de deur precies klemt en schaaf langzaam de klemmende gedeeltes af. Let erop dat je er nooit teveel afhaalt. In de zomer zal de deur immers weer krimpen, met kieren, tocht en warmteverlies in huis als gevolg. Belangrijk: na het schaven moet de deur nieuw geverfd worden. Ruw hout neemt namelijk sneller weer vocht op waardoor de deur opnieuw kan gaan klemmen.
Denk je na over de aanschaf van een nieuwe buitendeur? Bekijk dan onze selectie aan houten voordeuren en achterdeuren.
Gerelateerde Berichten
Problemen met een houten buitendeur voorkomen
Voorkom problemen met je houten buitendeur en ontdek onze handige tips voor de reiniging, onderhoud en bescherming van je deur.
Een buitendeur schilderen: zo doe je dat
Een buitendeur moet met regelmatig onderhoud om de zoveel jaar geschilderd worden. Hoeveel jaar dat precies is, hangt af van diverse factoren. Hoe schilder je precies een buitendeur? Lees het hier!
Hoe onderhoud ik mijn houten buitendeur?
In dit artikel vind je enkele tips hoe je de levensduur van je houten voordeur of buitendeur kunt vergroten en er ook voor kunt zorgen dat je deur er altijd mooi en fris uitziet.
Zo bescherm je jouw deur tegen weersinvloeden
Buitendeuren in Nederland hebben qua weersinvloeden veel te verduren: van regen, wind en storm tot hagel, vorst en hitte. Hoe zorg je ervoor dat je deuren optimaal tegen deze weersinvloeden beschermd zijn?