Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.
De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Tochtwering aan de onderzijde van de deur: Welke opties heb je?
Bij de keuze voor een nieuwe voordeur wil je natuurlijk een deur die goed isoleert en tochtvrij is. Vooral bij vlakke onderdorpels kan dit een uitdaging zijn, omdat de onderkant van de deur vaak lastig volledig af te sluiten is. In dit artikel lees je welke opties er zijn voor tochtwering aan de onderzijde van je deur en wat het beste past bij jouw situatie.
Standaard tochtwering in het kaderprofiel
Elke 54 mm voordeur bij Deurdirect is standaard voorzien van een tochtwering in het kaderprofiel. Dit profiel bevindt zich aan drie zijden van de deur: aan de hang-, sluit- en bovenzijde. Het tochtrubber in dit profiel zorgt ervoor dat de deur strak aansluit op het kozijn. Zo ontstaat er aan deze kanten een uitstekende afsluiting tegen tocht.
Toch is de onderzijde van de deur vaak een ander verhaal. Het kaderrubber aan de onderkant kan alleen effectief zijn als er een aanslag is, iets waar het rubber tegenaan sluit. Bij een onderdorpel zonder deze aanslag, de zogenaamde vlakke onderdorpel, wordt dit lastig en zijn er andere oplossingen nodig.
Oplossingen voor tochtwering bij een vlakke onderdorpel
Voor een vlakke onderdorpel zijn er verschillende alternatieven om tocht tegen te gaan. Hieronder beschrijven we de meest gebruikte methoden.
Tochtstrip of Tochtborstel
Een eenvoudige optie is het plaatsen van een tochtstrip met een rubberen flap of een tochtborstel met haren aan de binnenkant van de deur. Deze worden onderaan de deur bevestigd en vormen een extra barrière tegen tocht. Het voordeel van deze methode is dat het relatief goedkoop en eenvoudig te monteren is.
Let op: Hoewel deze oplossing effectief kan zijn, biedt het niet altijd een perfecte afsluiting. In extreme gevallen kan er nog steeds een kleine hoeveelheid tocht doorheen komen.
Valdorpel
Een andere populaire optie is de valdorpel. Deze wordt aan de onderkant van de deur ingebouwd en zakt automatisch naar beneden op de onderdorpel wanneer de deur sluit. De valdorpel zorgt voor een afsluiting, waardoor tocht minder kans krijgt om binnen te dringen.
Geschikt voor: Een volledig vlakke onderdorpel zonder onderbrekingen zoals een lekgoot. Heb je bijvoorbeeld een lekgoot in de onderdorpel? Dan kan de valdorpel blijven hangen, waardoor hij sneller kapot gaat.
Nadeel: De valdorpel sluit niet volledig tot in de hoeken af. Er moet namelijk een kleine speling overblijven, waardoor er in de hoeken soms toch wat tocht doorheen kan komen.
Polderprofiel: een optie voor extra aanslag
Als je toch een kader met aanslag wilt voor je deur zonder de onderdorpel te vervangen, kun je kiezen voor een polderprofiel. Dit is een aluminium profiel dat op de vlakke onderdorpel wordt geplaatst om een aanslag te creëren. Zo krijgt het kaderrubber in de deur alsnog iets om tegenaan te sluiten.
Voordelen: Een polderprofiel zorgt voor een betere tochtwering en kan tochtproblemen aanzienlijk verminderen. Op locatie kijkt de inmeter samen met jou of dit profiel geschikt is voor jouw situatie.
Nadeel: Een polderprofiel verhoogt de onderdorpel met ongeveer 4 cm. Hierdoor is het minder geschikt voor situaties waarin je rekening wilt houden met levensloopbestendigheid, zoals toegankelijkheid voor mensen met een rolstoel of rollator.
De onderzijde volledig tochtvrij maken: onderdorpel vervangen
Wil je een volledig tochtvrije onderzijde? Dan is de enige oplossing om de huidige onderdorpel te vervangen door een onderdorpel met kader(aanslag). Dit is de meest ingrijpende en kostbare optie. Voor deze klus heb je een timmerbedrijf nodig, omdat Deurdirect deze werkzaamheden niet uitvoert.
Belangrijk: Zorg ervoor dat de onderdorpel vervangen is voordat Deurdirect komt inmeten voor de nieuwe deur. Alleen zo kunnen we garanderen dat alles perfect past en de tochtwering optimaal werkt.
Welke optie past het beste bij jouw situatie?
De keuze voor de beste tochtwering hangt af van jouw specifieke situatie en voorkeuren. Heb je een vlakke onderdorpel en wil je toch graag een goed geïsoleerde deur? Dan is een valdorpel of tochtstrip een eenvoudige oplossing. Zoek je een meer duurzame oplossing en is extra hoogte geen bezwaar? Dan kan een polderprofiel uitkomst bieden. Voor een volledig tochtvrije deur blijft het vervangen van de onderdorpel de beste optie.
Twijfel je nog? Neem gerust contact op met Deurdirect voor advies op maat. Onze experts helpen je graag verder om de ideale oplossing te vinden die past bij jouw voordeur en wensen.
Advies op maat van Deurdirect
Het tegengaan van tocht bij een voordeur met een vlakke onderdorpel kan dus op meerdere manieren. Elke oplossing heeft zijn voordelen en nadelen, afhankelijk van je situatie en behoeften. Tijdens een bezoek aan huis kijkt de inmeter graag met je mee welke oplossing het beste aansluit op jouw specifieke situatie.
Gerelateerde Berichten
5 misvattingen over houten buitendeuren
Er bestaan veel misvattingen over houten buitendeuren. Ze zouden veel onderhoud vergen en snel krom trekken. Ook zouden houten buitendeuren niet veilig zijn, het milieu belasten en ouderwets zijn. Dit artikel ontkracht deze vijf mythes.
Een buitendeur met HR++ glas
Een buitendeur met HR++ glas heeft veel voordelen. Buitendeuren met HR++ glas presteren beter op gebieden als isolatie en veiligheid, waardoor het loont je oude buitendeuren met dubbelglas te laten vervangen. Lees er hier meer over.
Hoe maak ik mijn voordeur tochtvrij?
Heb je last van tocht bij je voordeur? Naast een onaangenaam binnenklimaat zorgt dit ook voor een hoge energierekening. Lees hier onze tips over hoe je je voordeur tochtvrij kunt maken, met energiebesparing als resultaat.
Lucht- en waterdichtheid van onze deuren
N.a.v. de stormen van februari, vertellen we in dit artikel meer over de lucht- en waterdichtheid van onze houten deuren. Onze deuren voldoen aan de hoogste prestatieklasse, dus je zit veilig en droog binnen.